Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

Tenis na vozíku: V Prostějově poprvé vyhrál Vink

napsal briza 16.06.2014

Na turnaji SMP CZ CZECH OPEN vozíčkářů se v červnu 2014 sešlo téměř sedmdesát hráčů z všech kontinentů. Z Australie přijely dvě ženy a jeden muž, Jižní Ameriku reprezentovaly hřáčky Chile, USA první nasazená Emmy Kaiser a hráč divize Quad Mc Lean, Harry Bonifac Prabhu z Indie reprezentoval Asii. Je vidět, že české vozíčkářské turnaje mají ve světě dobrý zvuk a proto si je oblíbili hráči z celého světa.

Ronald Vink

V Second Draw, což je divize žebříčkově níže umístěných hráčů, došlo k několika překvapením, ale zvítězil, byť nenasazený, Maďar Neméth. Tento mladík začal hrát tenis na vozíku letos v zimě apomalu se probojovává do světové špičky. Je příklad toho, jak jde ve světě vývoj – aktivní „normální“ tenista se zraní a přejde na tenis na vozíku, kde, poté, co zvládne základní techniku jízdy, má veliké šance uspět – to je i příklad letos se na kurty vracejícího Ricky Moliera (NED). Mezi nečekané výsledky patřilo rozhodně vítězství Jochymka nad prvním nasazeným Kubátem (oba CZE). V této kategorii nakonec ve finále zdolal právě Neméth (HUN) Miksice (CRO), ve čtyřhře na titul dosáhli Chorvaté Miksic a Joskic, kteří porazili ve finále český pár Hašek – Rajznover.

Kategorie Quad (hráči s postižením i horní končetiny) měla favorita v Britu Fieldovi. Toho však porazil Izraelec P. Ben Uriel v semifinále, aby se ve finále utkal s D. Timmermans van Halle (NED), jedinou ženou v této soutěži. Ta se do finále dostala přes nasazenou dvojku, McLeana (USA). Ve finále pak sice Izraelce porazila, ale kdo viděl šťastné Patrickovy oči při předávání cen, pochopil, že to byl zřejmě jeho životní úspěch. Když k tomu přidal i vítězství ve čtyřhře (s Fieldem), byl na vrcholu blaha.

Žen se v letošním roce sešlo 18 a konkurence byla velmi silná, byť anoncovaná Bianka Osterer se vážně zranila na předchozím turnji během finále a nepřijela. Obě naše reperezentantky, jak Laďka Pořízková, tak Petra Křížková, podaly statečné výkony, ale na postup do druhého kola to nestačilo. Po dostoupení Biancy se první nasazenou stala hráčka USA Emmy Kaiser, která poměrně hladce postupovala pavoukem až do finále, jediným tvrdým oříškem byla mladinká Lvová (RUS), která na ni uhrála sadu, ale ve finálové ji byl nadělen kanár i s klecí…. Zdola postupovala nasazená dvojka, Micha Spaanstra (NED) a také i ji potrápila jen Ruska Bubnova ve třech setech. Finále pak přineslo obrovskou bitvu, kde nakonec úspěšnější byla Nizozemka (a pisatel této statě, který vyhrál sázku s trenérem Spaanstry, že se bude hrát na tři sety :-D ) – 62, 26, 64.

Nejsledovanější soutěž je tkzv. Main Draw. Pavouk měl 24 účastníků, nejvýše nasazený byl dvojnásobný vítěz Frédéric Cattaneo (FRA – 10.), dvojkou pak Ronald Vink (NED – 17.), poslední přímo přijaty do soutěže byl 160. hráč světa, Sven Hiller. Českou republiku reprezentovali Michal Stefanu (55.), Miroslav Brychta (56.) – oba postoupili do druhého kola, kde podlehli nasazeným – Brychta Cattaneovi, Stefanu Fabisiakovi, dále pak Petr Utíkal (87.), který podlehl skvěle hrajícímu Sommerfeldovi a Dalibor Potůček (138.), toho porazil výborný Slovák Gergély. V této kategorii je vidět opravdu zajímavý tenis – někteří hráči umí podávat rychlostí přes 170 km/hod, mají skvělou úderovou techniku, báječný pohyb… Gergély (91.) porazil Poláka Kruszelnického (24.), aby pak podlehl Rakušanu Rieglerovi (50.). Molier (NED, 176.) porazil někoilikanásobného vítěze turnaje a legendu, Rakušana Legnera (20.), pak ve dvou setech podlehl Cattaneovi. Finále bylo utkáním jednicky a dvojky nasazené – Ronald Vink (NED, 17.) nakonec poměrně hladce přehrál Cattanea (FRA) 63, 64. V deblu si ošklivě zašpásoval los – v prvním kole spolu svedl páry Utíkal, Stefanu vs. Molier, Vink (NED), ve druhém potom vítězná dvojice Holanďanů narazila na první nasazené Cattanea s Legnerem… Finále se nakonec nehrálo, neboť Polák Jaroszewski do finále nenastoupil pro údajné zranění ruky, což ohlásil již před semifinále. V něm ovšem hrál bez jakéhokoliv limitu(vyhráli dramatický TB 2. sady), takže pocit pořadatelů byl ten, že tušil, že v páru s Fabisiakem proti páru Molier, Vink stejně nemá šanci, takže volil tuto poněkd zvláštní cestu. V útěše potom do finále postoupil Utíkal, kde prohrál s Hillerem, omluvou mu budiž skutečnost, že měl jiné povinnosti a myšlenkami byl již jinde.

Dvacátý ročník – ano již dvacet let Český tenisový svaz vozíčkářů pořádá mezinárodní turnaje na nejvyšší světové úrovni, tohoto turnaje se opravdu vyvedl. Další akcí je menší turnaj katogorie Futures v Brně od 21. srpna 14 a na přelomu listopadu a prosince potom tradičně velmi kvalitně obsazený turnaj v Průhonicích – letos získal ITF 2, takže se dá předpokládat, že do predvánoční Prahy se sjede opravdu skvělá konkurence!

Vyvadil

34



Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)